Le Tour 1996

23 juni 1996 - Le Tour tocht
Een week voor de start van de Tour de France in Den Bosch kregen toerfietsers de gelegenheid om dezelfde eerste etappe georganiseerd te fietsen. Er reden enkele duizenden fietsers mee, waarbij ook een aantal Kleppers.
Het was die dag redelijk fietsweer, alhoewel het wel aan de kille kant was voor juni.
Een andere vervelende bijkomstigheid was de rupsenplaag, die zich in de eikenbomen ophielden. Het advies was dan ook om armen en benen zoveel mogelijk bedekt te houden, en de rest vanzelfsprekend ook!
In Boekel was de eerste stopplaats, en werden de renners door Wil van Kees en Henny van Bert verwend met koffie, vlaai en frisdrank.
In Son en Breugel stopten de Kleppers voor de tweede maal om nog wat te eten en te drinken, te poepen en te plassen. Ik geloof, dat de echte profwielrenners hier niet voor van de fiets gaan, maar wij als net clubke doen dat soort dingen, netjes achter een boske.
Na deze tweede en tevens laatste stop reden de mannen naar de finish en de vrouwen alvast richting Dongen. De fietsers waren tevreden over de tocht, al waren er wel slechte stukken in het parkoers. Maar het idee sprak toch erg aan.
Henny Beerens


7 juli 1996
Om 8.35uur werd met stralend weer en nauwelijks wind door 10 Kleppers vertrokken richting Hedel. Iedereen was beschermd door een helm en zelfs één Klepper was gewapend met een dicht achterwiel; ik geloof dat dit Gijs Roovers was.
Al na 3,5km, bijna op het einde van de Breedstraat, mocht de volgauto haar waarde bewijzen: de achterband van John Maas begaf het en vervanging was dus nodig. Tijdens het rijden viel het op dat je nog met veel gemak over de maisvelden heen kon kijken: zo koud en droog is het dus afgelopen voorjaar geweest, dat de mais maar niet wilde groeien.
Via De Moer en Loon op Zand ging het via de Landbouwweg richting Vlijmen. Onder de aldaar voor de Tour de France geplaatste Eiffeltoren door ging het richting de brug van Hedel. Aldaar raakte de groep even de volgauto kwijt, maar men had elkaar al weer snel gevonden en vervolgde de weg richting Ammerzoden.
Via Genderen Drongelen, het pontje lieten we letterlijk en figuurlijk links liggen, gingen we richting de brug bij Hank. Wilden we door de polder rijden, kwamen we terecht midden in een opbreking van de Werfkopenseweg, en moest er "gekluund" worden, zo los was het zand aldaar.
Vanaf Waspik ging het via 's Gravenmoer naar Dongen, terwijl her en der een Klepper eindigde met een eigen route: de ene plakte er nog wat kilometers aan vast, de ander sneed een stuk van de route af.
Echter bij de Viersprong was vrijwel het gehele peloton van vertrek weer aanwezig voor de koffie met een broodje, en een pils of een "bruintje" toe. Ook Henny Beerens voegde zich aan dit clubje toe.
Tot de volgende keer. Annelies Simons


Nieuws / 1996 3
Nieuws / 1996 1
Nieuws / 1996 2