Gezellige tourfietsclub TC de Kleppers viert veertig jaar bestaan

De hele zaterdag is de club al bij elkaar geweest. In gemixte groepen hebben ze samen een puzzeltocht gereden. En nu is het tijd om uit te blazen met een drankje en geklets en om enkele leden te huldigen. Een paar weken geleden waren ze al op weekend met elkaar en in het voorjaar hebben ze nog een feestavond voor het 40 jarig bestaan voor de boeg.

Door Ruth Wilmans

Geen lichtjestocht dit jaar, maar wel een puzzeltocht

Het is een gezellige boel in de Viersprong, de thuishaven van TC de Kleppers. De zaal zit vol met het mederendeel van de ruim 200 leden van de club. Het is lang geleden dat dit kon. Het 40 jarig bestaan van de club wat eigenlijk in 2020 gevierd had moeten worden is door corona een jaar uitgesteld. Vandaag zou het eigenlijk de dag zijn voor de lichtjestocht die de club jaarlijks organiseert. Een leuke fietstocht die de club verzorgt voor de inwoners van Dongen. Normaal gaat de tocht dwars door Dongen en zelfs dwars door bedrijven. De laatste editie deden wel 1000 mensen en 31 bedrijven mee. Maar dit evenement kan door corona nog niet door gaan. In plaats hiervan kwam een puzzeltocht met leden, en die was vast ook erg leuk gezien de ambiance in de zaal. De ’troostprijzen’ werden uitgereikt voor diegenen die het snelste en vooral slimste hadden geantwoord op alle vragen.

Veertig jaar lid

Dan worden de oudste leden gehuldigd door voorzitter Pascal Ringens. Eerst André van Weesenbeek en Piet de Kok, die nog maar 25 jaar lid zijn, en dan de jubilarissen die 40 jaar lid zijn; Harrie de Jong, Piet Gommers, Adriaan de Jong, en Kees Ansems. De laatste kan er helaas door gezondheid niet bij zijn. Deze 4 hebben de vereniging mee opgericht in 1980. Ze ontvangen dank en waarderende woorden en een mooi beeldje van een fietser.

Verschillend tempo en afstand

Harrie de Jong vertelt dat hij 40 jaar geleden met Kees Ansems op een zondagmorgen voorbij werd gereden door een klein groepje fietsers, en dat waren de Kleppers die net waren begonnen. Ze zijn dezelfde dag nog lid geworden, en zaten later ook in het bestuur. Harrie is nu 71 jaar en nog steeds actief meefietsend. Elke zondagochtend vertrekken verschillende groepen van de Viersprong, groepen die elk een andere tempo fietsen en een andere afstand. De snelsten rijden ongeveer 90 kilometer op zo’n ochtend en 32 km per uur, de rustigste groep rijdt 20 km per uur en veel minder kilometers. Ook rijdt er een groepje mountainbikers. Na het fietsen wordt er samen koffie gedronken en broodjes gegeten. Ook komt de club samen voor gezellige jaarvergaderingen of weekends waar ze kamperen en fietsen.

De sociale contacten voorop

”De contacten tijdens en na het fietsen zijn het leukst aan de club” zegt Harrie. ”Je hebt met iedereen contact.” Een dwarsdoorsnede van de Dongense bevolking komt hier om te fietsen. Het is een heel sociaal gebeuren. Hiernaast heeft Harrie met de club ook grote tochten gereden, zoals de klassieker Bastenaken - Luik. Een eigen volgwagen vol met eten ging mee. Een flinke afstand is deze klassieker, zo’n 250 kilometer met heel wat beklimmingen en ruim 4200 hoogtemeters. Harrie heeft dat wel 9 keer gedaan. En daarnaast heel wat andere tochten in Nederland. Hij is nog niet van plan te stoppen. Vanaf nu is de club weer volop op de rit. Volgend jaar hopen ze voor ons de lichtjestocht weer te organiseren.


Lees hier het artikel in de digitale krant