De Moddervreters 200

“De Moddervreters 200”

Zaterdag 19 juni was “eindelijk” de grote dag voor een aantal MTB-ers van TC de Kleppers. Beter bekend als “De Moddervreters”. Zeven Moddervreters zouden de uitdaging aangaan om 200km te gaan mountainbiken in de eigen regio. Zoveel mogelijk onverhard door bossen, paden en weilanden.

De aanloop naar deze dag was wel een hele lange met volop tegenslagen. De oorsprong lag al in november 2019 toen een zestal bikkels zich hadden ingeschreven voor de ‘Bartje 200’ in Drenthe. Ook maar liefst 200 kilometer mountainbiken in het Drentse land.

Die tocht zou plaatsvinden in juni 2020 maar werd door Corona verschoven naar juni 2021. Keihard als ze zijn, laten de Moddervreters zich niet uit het veld slaan en zijn ze blijven trainen voor deze monstertocht. Daarna kwam de volgende tegenslag er overheen doordat in het voorjaar van 2021 de  ‘Bartje 200’ werd verschoven naar juli 2021. Midden in de vakantieperiode. :-(

Echter omdat er volop getraind was, hebben de bikkels besloten dan maar zelf een tocht van 200 kilometer te gaan rijden en wel op dezelfde datum als de “Bartje 200” zou zijn geweest. 20 juni.

Maar de volgende tegenvaller hing alweer in de lucht en kwam ook uit de lucht. Na weken van prachtig mooi weer in mei en juni, kwam een weersomslag in zicht voor het weekend van 20 juni. Modder, regen, stof, hagel, sneeuw en ijs zijn allemaal getrotseerd tijdens de afgelopen trainingswinter maar onweer maakte daar geen deel van uit. En nou juist “een bak met onweer” werd op zondag de 20e verwacht.

Flexibel als “de Modderveters” zijn werd op het laatste moment de tocht een dag vervroegd om het verwachte noodweer vóór te zijn.

Om 6:04 uur scherp werd met 9 man bij D’n Enaleste vertrokken voor de monstertocht. Hij was de Akela van de dag omdat ie de route had gemaakt en op zijn telefoon had geladen. Twee bikkels zouden voortijdig het hazenpad kiezen en daarmee gingen 7 strijders voor de volle 200 km.

De megatocht ging als eerste richting het vaste parkoers van de Loonse en Drunese duinen. Dan was tenminste meteen het meest uitdagende technische stuk achter de rug. Na ongeveer 40 km werd de gevangenis van Vught probleemloos gepasseerd zonder dat we een moddervreter zijn kwijtgeraakt.

Nieuws / Moddervreter1

Het eerste kwart van de tocht verliep verder geruisloos zodat we keurig rond de geplande tijd bij de eerste rustpost aankwamen. De vissers die onderweg aan de Dommel zaten te hengelen dachten daar wellicht anders over na de stevige “goedemorgen vissertje” bij elke voorbijgang.

De rust was bij Eetcafé De Oude Ketting in Boxtel waar een tweetal ’jonge’ dames een prachtig buffet hadden neergezet waar menig toertocht jaloers op zou zijn.

Nieuws / Moddervreter2

Een kleine greep uit de lekkernijen; zelf gebakken worstenbrood, bananencake en appelcake. Daarnaast nog suikerwafels , verse bananen , snelle jelle’s,  koffie, thee, frisdrank en ga zo maar door. Helemaal volgeladen met energie en goede moed verlieten we daarna de parkeerplaats in de richting van de Oisterwijkse Vennen. Allemaal minus Meijerida want die hield het voor gezien en ging alvast richting Dongen.

Alvorens we bij al die mooie Vennetjes aankwamen liep de route langs een prachtig slingerende watertje: de Esch. Echter daar was het lange gras net gemaaid en zaten binnen no-time alle derailleurs zo vol met gras en hooi dat schakelen niet meer mogelijk was.

Gevolg ; alle bikes op z’n kop en schoonmaken ……….

Nieuws / Moddervreter3

Na dit kleine oponthoud kwamen we na zo’n 100 km rond 11:30 uur aan bij De Bokkerijder in Esbeek voor een welverdiende rust en maaltijd . Iedereen was nog redelijk fris en de heerlijke uitsmijter ging er vlot in.

Nieuws / Moddervreter4

Binnen no time zaten we weer op d’n bike voor de tweede helft. Op pad richting de Regte Heide en de Roovertse heide. Die kilometers gingen grotendeels ongemerkt voorbij waarna de bossen in Alphen al in beeld kwamen. En ja, dan wordt het aftellen want daar hadden we veel gebiked in de voorbereiding. Eerst werden alle paden rondom recreatieplas ‘t Zand aangedaan en daarna was het vaste MTB-parkoers aan de beurt.

Nieuws / Moddervreter5

Vlak hiervoor raakten we wel onze Dale kwijt die vanaf Alphen rechtstreeks naar een feestje in Dongen reed. Met de “Magnificent Seven” gingen het vaste MTB-parkoers op met al bijna 150 km in de benen. De vlotte rit over de vlakke paden werd bruut onderbroken door een aanslag op onze deelnemende militair. Op onverklaarbare wijze vloog er een vlieg, mug, spin, horzel of wat dan ook achter zijn bril in zijn oog en moest hij helaas de strijd tijdelijk stoppen. Met alle kleine beetjes van het restende water uit de bidons werd gepoogd om zijn ogen te spoelen maar dat valt niet mee als je met de mond gaat staan knipperen i.p.v. met je ogen.

Gelukkig was de derde rustpost in de buurt en flink vermoeid en uitgedroogd kwamen we na 165km hierbij aan. Alle bidons waren, net als de Moddervreters, vrijwel leeg.

De verfrissingen hadden niet op een beter moment kunnen komen. Cola, 7-up, Chips, cake, alles inclusief de twee ‘jonge’ dames stonden weer klaar. Zeker de verfrissingen en het zoute spul waren meer dan welkom.

Nieuws / Moddervreter6

Een blik op de kilometertellers leerde dat we nog maar 35 km te gaan hadden na deze post. Vanuit Alphen werd koers gezet richting gezet richting het AZC in Gilze en vervolgens naar de bossen van Molenschot. Steeds vaker kwamen we op bekend terrein en na Sureau en de Seterse bossen was tenslotte de Duiventoren de laatste te nemen hobbel.

Maar de “Magnificent Seven” waren positief en konden het verdiende bier al bijna proeven ……

Bij de zwaaikom langs het kanaal werd rond 18:00 uur de 200 km aangetikt. Doel gehaald :-) en uitfietsen richting de opvanglocatie van P&P buitenland was het restant. Lang was onduidelijk of Ized ook tot de ‘200 km elite’ zou behoren aangezien zijn Garmin een te laag kilometer aantal aangaf……

Nieuws / Moddervreter7

Dé Finishers van de “Moddervreters 200” hierboven van L naar R :

Buitenland, Wheely, Carbonnie, Ized, D’n Enaleste, Klimgeit en Jerommeke

Moe, maar verre van ‘total loss’, werd het op het terras bij P&P Buitenland erg gezellig. Na een heerlijke kop soep, een fikse portie friet en de nodige bruintjes en Grimbergen werd teruggekeken  op een zeer geslaagde tocht.

 Nieuws / Moddervreter 8

Volgend jaar de échte Bartje ?

 

NB de bijnamen van de Moddervreters zijn gebruikt in dit verslag. De echte namen zijn bij de redactie bekend.