Bestuursuitje Bioracer

Wanneer je het Bioracer-terrein in Tessenderlo (B) oprijdt, kijk je tegen de achterkant van een zwarte loods. Niet zo bijzonder.
Als je echter de bordjes volgt naar de hoofdingang krijg je een heel ander idee. Wat een groot en gaaf gebouw.

Als je binnenstapt kom je meteen in de hal waar je je fiets op kunt hangen aan de muur (met een slot). Mathieu Hermans staat ons al op te wachten. Hij geeft ons een uitgebreide rondleiding. We beginnen bij de marketingafdeling en de afdeling grafische vormgeving, waar ontwerpers de wensen van de klant naar de kleding vertalen.
Daarnaast zit het testlab. Hier worden klanten compleet opgemeten (binnenbeenlengte, armlengte, voetstand, je kunt het zo gek niet bedenken). Ook is er een ruimte waar je op je fiets kunt gaan zitten met allerlei infraroodcamera's om je heen. Als je voor je kijkt zie je precies hoe je zelf zit. Op die manier kun je ook zien wat het aan 'oppervlak' en dus aerodynamica scheelt als je iets meer voorovergebogen op je fiets gaat zitten. Het geavanceerde meetsysteem meet dan ook meteen wat voor tijdswinst je dit oplevert in wattage, snelheid, seconden en uiteindelijke tijd op een 40km-tijdrit.
Verder meet het apparaat welke bewegingen je heup, knieën en enkels maken zodat alles ingesteld kan worden op een zo effectief mogelijke beweging.

Niet de minste toppers komen hier naar toe, gisteren waren de dames van Parkhotel Valkenburg nog aanwezig en de testleider had een grote database met namen als Jeffrey Hoogland, Remco Evenepoel en Tony Martin. 

Daarna gingen we het productieproces van de kleding bekijken. Eerst worden de afdrukken op grote vellen papier geprint. Alle stof die gebruikt wordt is in eerste instantie wit. Het papier wordt op de stof gelegd en verwarmd, waardoor de afdruk op het textiel gedrukt wordt.
Dan worden alle stukken van de kleding afzonderlijk uitgesneden en door dames achter een naaimachine in elkaar gezet.
Wat wij opvallend vonden was dat de broek, als deze eenmaal af is, op een paspop gedaan wordt om de bijbehorende zeem precies erop te spelden. Een heel karwei dus en echt ambachtelijk werk. Al met al eigenlijk niet gek dat een Klepperbroek niet 'vandaag besteld, morgen in huis' is!

Ook hebben ze bij Bioracer een protolab waar ze nieuwe modellen maken om vervolgens te kunnen testen. Ze zijn natuurlijk al heel hard bezig met de kleding voor Tokyo 2020!

Tenslotte gingen we naar BikeValley in Beringen. Hier staat ook de Ridley-fabriek. Ridley en Bioracer hebben daar samen een windtunnel waar zowel fietsen als materiaal als fietshoudingen getest worden. Verder is er een klimaatlab waar het klimaat voor Tokyo nagebootst wordt. Super interessant!

Al met al een heel leerzaam uitje en het lijkt Mathieu erg leuk als er meer Kleppers eens langsfietsen (mooi ritje!) om het productieproces te bekijken.

Bioracer, bedankt!

Nieuws /

Nieuws /

Nieuws /

Nieuws / uitje